Woonondersteuning

Je bent 18 jaar of ouder. Je hebt een verstandelijke beperking of vermoedt dat je een beperking hebt. Je zoekt een thuis waar je zelfstandig, met een beetje óf net met veel ondersteuning kan wonen.

Dan ben jij bij Achtknoop op de juiste plaats. Scrol je even mee door ons aanbod?

boothuis

Een thuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking

In het Boothuis verwelkomen wij 18-plussers die ervan dromen om zelfstandig of in groep te leven. Hier kan je wonen op je eigen tempo, met veel of weinig hulp en op een manier die voor jou comfortabel voelt.

Bij je opstart gaan we een individueel ondersteuningsplan opstellen. Wie ben jij? Wat zijn je mogelijkheden en kwaliteiten? Waar kan jij ondersteuning gebruiken? Op basis van jouw antwoorden kunnen wij de woonondersteuning geven die je nodig hebt. Niet enkel ons team, maar ook jouw eigen persoonlijke begeleider staat vanaf dan op elk moment voor je klaar.

Wonen in groep

Samenwonen in een kleine & hechte groep. Je thuis voelen op een plek waar iedereen welkom is. En een oprecht familiegevoel ervaren met jouw huisgenoten. Daar staat begeleid wonen in het Boothuis voor. Je kan hier voltijds wonen of regelmatig komen logeren. Aan jou de keuze.

Wij ondersteunen je bij jouw dagactiviteiten, verzorging, vrije tijd, hobby’s en koken. Helemaal volgens de hulp die jij nodig hebt. We vinden het belangrijk dat jij je veilig, gelukkig en zeker van je stuk voelt.

En als je dat graag wil, kan jij met de hulp van onze begeleiders groeien naar een zelfstandige(re) jij! Al hoeft dat zeker niet. Jouw tempo is het goeie tempo.

Zelfstandig wonen

Een gezellig plekje voor jezelf. Een vertrouwde thuis waar een vriendelijk gezicht nooit veraf is. En je eigen zelfstandigheid die jij steeds verder opbouwt, met hier en daar wat hulp. Dat wil het Boothuis mogelijk maken voor jou. 

Jij woont in een eigen studio of appartement vlak bij het Boothuis of wat verder, waar jij in alle vrijheid van het leven kan genieten. Wij zijn er om jou te begeleiden en te ondersteunen, aangepast aan wat je kan en wat je nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Je wordt professioneel en warm omringd door een fijn team van begeleiders. Ook zal je vaak in contact komen met onze gemotiveerde vrijwilligers, de sociale dienst, onze orthopedagoog, logistiek collega’s en natuurlijk ook met jouw eigen individuele begeleider waar jij je specifieke vragen aan kan stellen.

Natuurlijk! Jouw familie en vrienden zijn altijd welkom voor een bezoek. Het is de bedoeling dat jij je op elk moment thuis voelt en daar horen jouw geliefden absoluut bij. Samen met jouw individuele begeleider bekijk jij hoe je het contact met je familie en vrienden kan behouden en hoe je jouw sociaal netwerk kan uitbreiden, als je dat graag wil.

We vinden het heel belangrijk om jouw individueel tempo te volgen, want er is een verschil tussen iets kunnen en iets aankunnen. En de dingen moeten voor jou vooral aangenaam voelen. We houden er ook rekening mee dat leven in groep best vermoeiend kan zijn. We zorgen dus zeker voor voldoende rust en pakken de dingen aan op jouw tempo.

We gaan creatief op zoek om zo snel mogelijk een woonoplossing te vinden die bij je past. Samen bekijken we jouw toekomst op korte en lange termijn. We maken ook alle nodige papieren in orde voor jouw opstart.

Ja, dat kan! Het Boothuis biedt zelf heel wat leuke vrijetijdsactiviteiten aan. We gaan op stap, besteden veel aandacht aan hobby’s en sommige bewoners hebben een job of doen vrijwilligerswerk. En natuurlijk horen de huishoudelijke taken er ook bij. Daarnaast kan jij ook terecht in het Baken of bij RUIG voor fijne activiteiten in groep. Vraag jouw begeleider zeker om info.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen inspraak krijgt. Daarom is er regelmatig een bewonersvergadering. Dan zitten we allemaal samen om de weekplanning te overlopen, het menu vast te leggen en de afgelopen week te bespreken. En je krijgt ook de kans om je vragen te stellen en moeilijke kwesties aan te kaarten. Wij moedigen je steeds aan om jouw mening te delen met de groep en om jouw wensen uit te spreken. Zo kan iedereen ook met jou rekening houden.

Wij zijn ervan overtuigd dat je bijzonder veel bijleert dankzij begeleid wonen: je leert zelfstandiger denken, leert samen te werken met anderen en leert ook beter communiceren. Maar daarnaast organiseren wij ook specifieke vormingen. Denk bijvoorbeeld maar aan thema’s zoals het verkeer, computer- en internetgebruik, relaties en seksualiteit. Onze begeleiders scholen zich daarvoor regelmatig bij, zodat jij je hele leven lang kan blijven bijleren. 

Ja. Het Boothuis is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap als een vergunde zorgaanbieder. Dat wil zeggen dat jij jouw persoonsvolgend budget (PVB) bij ons kan besteden. En je kan ook bij ons terecht via rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Je mag ons altijd om info vragen of je kan natuurlijk ook een kijkje nemen op https://www.vaph.be.

Ons team staat voor jou klaar!

Onze droom? Jouw woondroom mogelijk maken! Wij zijn een groep van 10 lieve en betrokken begeleiders met een hart voor mensen. Neem jij binnenkort bij ons je intrek? Dat zouden we écht fijn vinden.

Openingsuren

Openingsuren? Die hebben we niet. Want een warme thuis, daar staat de deur altijd open.

Nodig jij bezoek uit? Dan vragen we enkel dat jij rekening houdt met je huisgenoten.

Contact

Het Boothuis
Vissersstraat 31
8301 Knokke-Heist

050 42 32 19

Bereikbaarheid

Auto: Kom je met de auto? Hou dan rekening met beperkte parkeerplaatsen.
Lijnbus: Halte ‘Heist Olvo’ ligt vlak om de hoek van de straat.
Tram: Halte ‘Heist Heldenplein’ ligt op 5 minuten wandelen (300 meter) van het Boothuis.
Trein: Station ‘Heist’ ligt op 10 minuten wandelen (700 meter) van het Boothuis.

Hoe opstarten?

Je aanvraag indienen is heel gemakkelijk, contacteer ons gewoon via onderstaande knop. Samen met jou bekijken we dan hoe snel je bij ons terecht kan. Op basis van de beschikbare plaatsen stellen wij een traject voor waar jij jou helemaal comfortabel bij voelt en maken we ook alle nodige papieren in orde voor jouw opstart.