Dagondersteuning

Je bent 18 jaar of ouder. Je hebt een verstandelijke beperking of vermoedt dat je een beperking hebt. Je wil jouw dag op een leuke manier doorbrengen én je wil je ook graag nuttig voelen.

Dan ben jij bij Achtknoop op de juiste plaats. Scrol je even mee door ons aanbod?

Bezoek ons dagcentrum waar jij je kan uitleven in de activiteiten van jouw keuze.

Geniet tijdens je vrije tijd van sport, cultuur, ontspanning, uitstapjes en reizen.

Zet stappen in de werkwereld met hulp van onze jobcoach (in groep of individueel).

baken

Dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking

Het Baken is voor velen een tweede thuis. Hier werken, leren en ontspannen wij overdag in een huiselijke sfeer. Met een kleine, hechte groep. Dat is gezellig én gemakkelijk om iedereen te leren kennen. 

In het Baken mag je je uitleven in talloze activiteiten en kan je jezelf volop ontplooien. Alles is afgestemd op wat je goed kan en graag doet. En wij zijn er om jou bij elke taak te begeleiden en te ondersteunen. 

Wij bieden activiteiten aan. Véél activiteiten. Van fitness en mooie wandelingen tot zwemmen en dansen. Maar ook ontspanning: relaxatie, beauty, spel, koken, muziek, een marktbezoekje, computeratelier of tijd nemen voor jezelf. De opties zijn eindeloos.

Ook mag je zelf de handen uit de mouwen steken in ons atelier. Jij creëert er de knapste dingen met papier, kaarsen, klei, naald & draad en andere materialen. En je unieke creaties? Die verkopen we samen in onze eigen Gewoon Mooi-shop. 

Laat ons weten waar jij allemaal van houdt, dan maken wij elk jaar een nieuwe planning op basis van jouw keuzes. O, en tijdens de vakanties voegen we nog leuke uitstappen en belevenissen aan de agenda toe! 

De dag doorbrengen op jouw tempo

We vinden het heel belangrijk om jouw individueel tempo te volgen, want er is een verschil tussen iets kunnen en iets aankunnen. En de dingen moeten voor jou vooral aangenaam voelen. 

We houden er ook rekening mee dat leven in groep soms best vermoeiend kan zijn. We zorgen dus zeker voor voldoende rust en pakken de dingen aan op jouw tempo. Spreekt dat jou aan? Dan is dagcentrum het Baken ongetwijfeld een plaats waar jij je goed zal voelen. 

ruig

Vrijetijdswerking voor volwassenen

RUIG staat voor Ruime Uitstappen voor Iedereen, vol Groepsgevoel. Ons team stelt de leukste vrijetijdskalender samen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Elke drie maanden verschijnt er een boekje waaruit jij je favoriete activiteiten mag kiezen.

Van bowling, lasershooting en trampolinepark tot relaxzwemmen, beautyworkshops en gezonde voeding. Liever wat creativiteit? Kies dan voor juwelen maken, bloemschikken of een kleiworkshop. Maar ook lessen Frans of computer zijn een optie. Misschien ga je wel voor theater, cinema en museumbezoekjes? Of voor optredens, festivals en dansen. Daarnaast organiseren wij elk jaar ook fantastische RUIG-reizen: da’s drie dagen vol plezier!

Word jij één van onze RUIG-vrienden? Wij nemen je graag warm op in onze groep.

Onze jobcoach staat voor jou klaar

Ben je op zoek naar (begeleid) werk? Wil jij jouw dag besteden aan iets wat je goed kan en leuk vindt? En zou je daar graag wat hulp bij krijgen? Dan kunnen wij jou op 2 manieren helpen!

Begeleid werk (individueel)

Samen met onze jobcoach ga jij op zoek naar een werkplek die bij je past, waar je je talenten mag inzetten en waar je verder kan ontwikkelen. Gaan werken, dat doe jij zelfstandig. Maar je kan altijd terugvallen op je jobcoach, die je vanop afstand begeleidt.

Enclave (in groep)

Onze jobcoach zoekt voor jou een fijne werkplek in groep, waar jij je talenten mag gebruiken en waar jij kan groeien. Ter plaatse blijft de enclavebegeleider altijd aanwezig om jou en je teamgenoten te ondersteunen of te helpen tijdens het werk. 

Veelgestelde vragen

Je wordt professioneel en warm omringd door een fijn team van begeleiders. Ook zal je vaak in contact komen met onze gemotiveerde vrijwilligers, de sociale dienst, onze orthopedagoog, logistieke collega’s en natuurlijk ook met jouw eigen individuele begeleider die jou persoonlijk ondersteunt.

Dagcentrum het Baken is elke werkdag open van 9u00 tot 16u00. Tijdens het weekend en op officiële feestdagen zijn wij gesloten. Daarnaast plannen wij ook 4 weken sluiting: 

  • 1 week in de paasvakantie
  • 2 weken in de zomervakantie
  • 1 week in de kerstvakantie

Dat kan zeker! Je hoeft niet naar het Baken te komen om te kunnen deelnemen aan activiteiten van RUIG. Benieuwd naar wat wij allemaal organiseren? Elke drie maand verschijnt er een boekje met de planning. Niet ontvangen? Stuur een mailtje naar [email protected], dan bezorgen wij je een overzicht met de activiteiten die op de agenda staan. Kies wat jij leuk vindt, schrijf je in en maak je klaar voor dagen vol plezier.

Ja. Achtknoop is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap als een vergunde zorgaanbieder. Dat wil zeggen dat jij jouw persoonsvolgend budget (PVB) bij ons kan besteden. En je kan ook bij ons terecht via rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Je mag ons altijd om info vragen of je kan natuurlijk ook een kijkje nemen op https://www.vaph.be. 

Ons team staat voor jou klaar!

Waar wij blij van worden? Jou blij maken! Wij zijn een groep van lieve en betrokken begeleiders met een hart voor mensen. Breng jij binnenkort je dag met ons door? Daar kijken wij écht naar uit.

Openingsuren

Maandag tot vrijdag
09u00 – 16u00
Maandag tot donderdag
Opvang tot 17u00
Weekend
Gesloten

Bereikbaarheid

Auto: In de Heistlaan hebben we een eigen gratis parking die tijdens de openingsuren toegankelijk is voor cliënten, bezoekers en medewerkers.
Tram: Halte ‘Heist Dijk’ ligt op 8 minuten wandelen (650 meter) van het Baken.
Trein: Station ‘Heist’ ligt op 5 minuten wandelen (350 meter) van het Baken.

Vervoer

Is het openbaar vervoer niet toegankelijk voor jou of is jouw route niet gevarenvrij?

Vraag gerust even na of er nog een plaatsje is in ons busvervoer. Elke ochtend en avond voorzien wij een rit in de regio van Knokke-Heist tot Blankenberge.

Hoe opstarten?

Opstarten kan heel gemakkelijk, contacteer ons gewoon via onderstaande knop. Samen met jou bekijken we dan hoe snel je bij ons terechtkan en maken we ook alle nodige papieren in orde voor je inschrijving. Natuurlijk is jouw opstart heel persoonlijk. Weet dat elke vraag uniek én welkom is. Wij staan open om naar jou te luisteren. Meteen voltijds inschrijven of liever flexibel opstarten? Samen gaan we op zoek naar een planning die bij je past.