Therapeutisch kinderdagverblijf

Jouw kind is tussen 0 en 5 jaar oud. Jouw kind heeft (vermoedelijk) een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking. Je zoekt een dagopvang waar jouw kind therapie en professionele begeleiding krijgt. 

Dan is MFC het Vlot de ondersteuning die jouw gezin zoekt.

vlot

Therapeutisch kinderdagverblijf

Jouw kind zien ontwikkelen en evolueren. Het de nodige therapie en ondersteuning geven, samen met leeftijdsgenootjes die voor dezelfde uitdagingen staan. Jouw kleintje met een gerust hart in de handen geven van ons professioneel en hartelijk team gespecialiseerde zorgverleners. Dat maken wij in MFC het Vlot mogelijk.

Wij onthalen kindjes tussen 0 en 5 jaar met een: 
 – Motorische beperking
 – Verstandelijke beperking
 – Meervoudige beperking
 – Ontwikkelingsvertraging en ASS

De beste zorg voor jouw kind

Het Vlot, dat is een warme, gezellige en kleinschalige plek waar kindjes zich veilig voelen om te groeien en te ontwikkelen. In ons uniek dagverblijf is er plaats voor 15 kinderen. Hier kan je terecht voor dagopvang aangevuld met therapie, ontwikkelingsstimulatie en professionele begeleiding van jouw kind.

Elke dag bestaat uit een vertrouwde structuur van spel, verzorging, rust en natuurlijk ook alle therapie die jouw kind nodig heeft:

  • – Activiteiten op maat van jouw kind
  • – Ondersteuning van communicatie en motoriek
  • – Voedingsbegeleiding
  • – Hydrotherapie
  • – Hippotherapie
  • – Medische zorg
Begeleiding voor ouders
Het Vlot is ook een plaats waar jij als ouder terechtkan. De zorg voor een kind met een beperking is vaak zwaar, kan veel energie kosten en vraagt soms specifieke kennis. Daarom willen we ook jou wat extra ondersteuning geven. Denk maar aan:
  • – Advies en ondersteuning op pedagogisch vlak
  • – Advies over hulpmiddelen
  • – Ondersteuning bij administratie
  • – Een luisterend oor
Ook kom je met andere ouders in contact om verhalen, ervaringen en ideeën uit te wisselen.
Veelgestelde vragen

Het Vlot is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) als een vergunde zorgaanbieder. Onze hoofdopdracht? Het bieden van aangepaste schoolvervangende dagopvang in een therapeutisch kader, onder niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (nRTH). Er is een vaste dagprijs bepaald door het VAPH. Samen met jou als ouder vragen wij de zorgtoeslag hiervoor aan. Zolang die aanvraag niet is goedgekeurd, betaal jij maximum bedrag per maand voor de zorg van jouw kind (bedrag Groeipakket).

Als het nodig is, kan jouw kind ook tijdelijk opstarten via rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Dan kan je geen gebruik maken van een maximumfactuur. Het is nodig om daarna wel over te stappen op niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (nRTH). Voor die overstap heb je een A-doc nodig, dat je bij de opstart kan aanvragen samen met de doorverwijzende dienst.

Wanneer je reeds een zorgbudget krijgt, moet je er rekening mee houden dat dit zal worden stopgezet wanneer je in het systeem van NRTH stapt. Je krijgt automatisch het zorgbudget weer toegekend wanneer je weer uit het systeem van NRTH stapt.  

Je mag ons altijd om info vragen of je kan natuurlijk ook een kijkje nemen op https://www.vaph.be. 

Wij verwelkomen kindjes vanaf de leeftijd van 0 jaar, maar ook tot 3,5 jaar kan jouw kleintje bij het Vlot opstarten. Kinderen kunnen bij ons blijven tot september van het jaar waarin ze 5 worden, want dan start de leerplicht. Maar voor sommige kinderen is het ook waardevol om al vroeger over te stappen naar school. 

Elk kind heeft een eigen tempo en wij vinden het heel belangrijk om daar rekening mee te houden, zodat jouw kindje zich comfortabel en veilig kan ontwikkelen. Daarom zijn er 3 kleine leefgroepjes in het Vlot met aangepaste activiteiten en therapieën. Met een blik op de toekomst volgen wij steeds de laatste therapeutische en pedagogische principes en methodieken. Én wij volgen ook het tempo en het gevoel van jou als ouder, want jij bent de beste ervaringsdeskundige. Samen gaan we als één team op weg in de zorg voor jouw kind. 

Wij vinden het belangrijk dat het Vlot aanvoelt als de beste plek voor jouw kind. Daarom is er altijd een proefperiode om te zien of wij alles kunnen bieden wat jouw kindje nodig heeft. En of alles goed aanvoelt voor zowel het kind, de ouders als ons team. 

Merken we na een proefperiode dat het Vlot niet de meeste geschikte plaats is voor jouw kind, dan zoeken we samen naar een geschikte oplossing. 

Ja! Elk kind heeft recht op vakantie met dat beetje meer. Daarom organiseren we elke zomer ‘vakantie op maat’.
We werken hiervoor samen met de Jeugddienst Knokke-Heist. 

Wie kan bij ons terecht?
Kinderen van 5 t.e.m 12 jaar uit Knokke-Heist, of met een link naar Knokke-Heist (bv. werk ouders), die omwille van een beperking of extra ondersteuningsnood niet terecht kunnen in de reguliere vakantieopvang. 

Meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren. 

Wij proberen de wachttijd altijd zo kort mogelijk te houden en zo snel mogelijk een plaatsje in ons kinderdagverblijf aan te bieden. Vaak komen er in september nieuwe plaatsen vrij. Contacteer ons zeker, samen met jou bekijken we hoe snel je kindje bij ons terechtkan en maken we ook alle nodige papieren in orde voor jouw opstart.

MFC het Vlot is elke dag open van maandag tot vrijdag. Hoe vaker jouw kindje naar het dagverblijf kan komen, hoe liever! Want hoe meer we jouw kindje zien, hoe groter de evolutie die we samen kunnen opbouwen. En we merken ook op dat kinderen die vaker bij ons verblijven, sneller kunnen wennen aan het tempo van de leefgroep. Hoewel het minimumaantal vastligt op 3 dagen per week, raden wij daarom toch een aanwezigheid van 4 à 5 dagen per week aan. Uitzonderingen zijn bespreekbaar, dus stel ons zeker je vraag. 

Wij voorzien elke dag een warme maaltijd voor jouw kind. Die maakt ons logistiek personeel klaar, samen met de chef van AZ Zeno. Chef Pieter zet zich enthousiast in voor vers, lekker en seizoensgebonden eten, klaargemaakt met lokale (bio)producten. De bereiding gebeurt ook in overleg met onze logopedist, zodat de maaltijd perfect op jouw kind is aangepast. Mixen, blixen of gewoon in stukjes aanbieden: alles kan. Eet jouw kindje (momenteel) niets oraal? Dan kunnen wij zeker ook sondevoeding toedienen. Hiervoor rekenen we wel op jou als ouder om het nodige materiaal en de juiste voeding mee te geven. 

Ja hoor! Elk kind dat een middagdutje nodig heeft, krijgt daar zeker de kans toe. Het Vlot beschikt over drie rustige slaapkamers met aangepaste en veilige bedden, waar jouw kind heerlijk kan dutten.

Absoluut! Wij werken samen met diensten zoals thuisbegeleiding, thuisverpleging, privé-kinesisten, de spelotheek, revalidatiecentra en andere zorgverleners. We hebben een goed contact met onze partners en bouwen ook steeds nieuwe samenwerkingen op met kinderdagverblijven, scholen en andere diensten. Zo kan jouw gezin gemakkelijker genieten van een totaalpakket aan ondersteuning. Dat extra steuntje in de rug bieden we je graag.

Ons team staat voor jou klaar!

Om jouw kindje op elk moment de juiste zorg te kunnen geven, staat een groot team van opvoeders, verpleegkundigen, kinesist, logopedist, logistieke collega’s, stagiairs en vrijwilligers klaar. Zij worden bijgestaan door een kinderarts, een orthopedagoog en een maatschappelijk werker. 

Onze grote troef? De intense samenwerking tussen elk teamlid, waardoor jouw kind een snelle en effectieve evolutie kan doormaken. Wij zorgen voor een omgeving waar je kindje zichzelf kan zijn. 

Openingsuren

Maandag tot vrijdag
08u00 – 17u20
Weekends & feestdagen
Gesloten

In de zomervakantie gaan wij twee weken in verlof en ook in de kerstvakantie is het Vlot een week gesloten.

Bereikbaarheid

Auto: In de Heistlaan hebben we een eigen gratis parking die tijdens de openingsuren toegankelijk is voor cliënten, bezoekers en medewerkers.
Tram: Halte ‘Heist Dijk’ ligt op 8 minuten wandelen (650 meter) van het Vlot.
Trein: Station ‘Heist’ ligt op 5 minuten wandelen (350 meter) van het Vlot.

Vervoer

Lukt het je (af en toe) niet om jouw kindje zelf te brengen of op te halen? Informeer dan naar ons busvervoer. Wie weet is er wel nog plaats op één van onze twee busjes. 

Elke ochtend en avond is er een rit in de driehoek Knokke-Heist, Brugge en Oostende.

Hoe opstarten?

Opstarten kan heel gemakkelijk, contacteer ons gewoon via onderstaande knop. Samen met jou bekijken we dan hoe snel jouw kind bij ons terecht kan en maken we ook alle nodige papieren in orde voor jouw opstart.